Nieuwe pensioenbonus vanaf 2014

27-06-2013

27-06-2013

Langer werken aanmoedigen en belonen. Dat is de onderliggende gedachte van de pensioenbonus die al sinds 2007 werd ingevoerd en in 2011 extra werd bekrachtigd via een wetsvoorstel van Sonja Becq, dat ik mee ondersteunde. Op 27 juni hebben we het systeem van de pensioenbonus geactualiseerd en afgestemd op de pensioenhervorming van 2011.  De vernieuwe pensioenbonus treedt in werking vanaf januari 2014 en geldt voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren.

De hervormde pensioenbonus komt in de plaats van de huidige pensioenbonus voor werknemers en zelfstandigen (loopt af eind 2013) en het zogenaamde leeftijdscomplement voor ambtenaren. De hervorming was nodig want de oude pensioenbonus was niet afgestemd op de pensioenhervorming van eind 2011. Dankzij de nieuwe pensioenbonus worden mensen extra beloond voor hun inspanningen om langer te werken.

Vanaf januari 2014 zal de nieuwe pensioenbonus werden toegekend vanaf één jaar na het recht op vervroegd pensioen. Wanneer iemand vanaf 62 recht heeft op vervroegd pensioen, maar ervoor kiest om te blijven werken, dan zal hij vanaf zijn 63ste beginnen met de opbouw van de pensioenbonus. Indien deze persoon zo’n 3.400 euro bruto per maand verdient en hij nog 3 jaar werkt dan zal dit zo’n 140 euro pensioenbonus moeten opleveren.

Per dag voltijdse arbeid wordt er een forfaitair bedrag toegekend. Dit bedrag zal stijgen naarmate het pensioen langer wordt uitgesteld.

Het exacte bedrag wordt nog per Koninklijk Besluit geregeld, maar zal in het eerste jaar 1,50 euro per dag opleveren. Het tweede jaar stijgt dit naar 1,70 euro. Elke jaar komt er 0,20 euro bij tot maximaal 2,50 euro per voltijds gewerkte dag.

Verder is de nieuwe pensioenbonus onbeperkt in de tijd (dus ook na 65 kan de bonus worden opgebouwd), komen enkel effectief gewerkte dagen in aanmerking (geen gelijkstelling meer) en wordt de bonus een persoonlijk recht. Dit laatste wil zeggen dat de bonus niet meer kan worden overgedragen naar de langstlevende partner. Als overgangsmaatregel is de pensioenbonus opgebouwd voor 1 januari 2014 wel overdraagbaar naar het overlevingspensioen.

Alle opgebouwde rechten in het huidige stelsel van de pensioenbonus blijven behouden. Deze rechten worden ‘vastgeklikt’ op 31 december 2013. Na deze datum kan enkel een pensioenbonus volgens de nieuwe modaliteiten worden opgebouwd.