Nieuw interprofessioneel akkoord voor 2011-2012

27-01-2011

27-01-2011

Na langdurige onderhandelingen tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties is er terug een interprofessioneel akkoord (IPA) onderhandeld voor de periode 2011-2012.

Ik ben tevreden dat er eindelijk werk is gemaakt om de statutaire kloof tussen arbeiders en bedienden te dichten. De eerste stappen die hierbij worden ondernomen in het IPA zijn alvast een goede aanzet. Het ACV heeft in dit dossier zijn nek uitgestoken, dus hoop ik dat de andere partijen ook hun belofte zullen houden om mee te werken aan een éénheidsstatuut voor bedienden en arbeiders en dit binnen de 6 jaar, zoals verwoord in het IPA.

De verlenging van de crisismaatregelen wordt toegejuicht door alle sociale partners. Met deze verlenging kan men de “tijdelijke werkloosheid” voor bedienden en de “crisispremie voor arbeiders” bekostigen. De regering van lopende zaken erkent hiermee dat de crisis nog niet gedaan is en kan hiermee de werkloosheid bekampen. Op hun  beurt kan de inspanning die de sociale partners momenteel leveren om de huidige begroting niet te bezwaren, op onze sympathie rekenen. Zo hebben de sociale partners beslist om tot op heden enkel 60 % van het “budget generatiepact 2011-2012” aan te spreken en te wachten op een volgende regering voordat de volgende 40 % zou worden aangesneden.

Met een crisis die nog steeds om zich heen slaat en stijgend prijspeil is het zeer goed dat het IPA een welvaartsvastheid garandeert niet enkel voor werknemers maar ook uitkeringsgerechtigden. In het bijzonder,  ben ik tevreden dat er een regeling in het IPA is opgenomen voor het pensioen voor gemengde loopbanen en het vakantiegeld voor invaliden. Bij deze laatste bepaling wordt het uitgekeerde bedrag opgetrokken van 75 EUR  naar 125 EUR.