Nederlands, joepie ! Groot Dictee der Nederlandse taal joepie !

12-12-2012

12-12-2012

Het zijn weer de dagen van het Groot Dictee der Nederlandse taal. Vanavond kan je meekijken op Canvas om te zien of het nu Vlamingen dan wel de Nederlanders waren die het best scoorden in Den Haag. Schrijver Adriaan van Dis heeft ongetwijfeld een fraai dictee in mekaar gezet. En deze middag is en was het op radio1 ook weer opnieuw dicteetijd, met het groot Joos-dictee der mediataal.

Ik heb leuke, bijzonder fijne herinneringen aan die twee dictees. In het Groot Dictee der Nederlandse taal eindigde ik zes jaar geleden als  derde bij de Vlaamse prominenten en als beste politica. Het leverde me heel wat lof op, en ik genoot ervan. En vorig jaar won ik op radio1 zelfs het alternatieve Groot Dictee. Ik klopte die middag zelfs hoofdredacteurs van nochtans zeer taalvaardige kranten.

Ook in februari dit jaar zette ik mee mijn schouders onder het ambitieuze armoededictee van KWB en Welzijnsschakels waarbij de armoedeproblematiek in een taalkundig jasje werd gestoken. Ook volgend jaar wil ik mij engageren voor dit project.

Dezer dagen is de Nederlandse taal  ook weer volop in de schijnwerpers van het politieke debat. De nieuwe bestuurscoalitie in Antwerpen schuift kennis van het Nederlands of minstens een verbintenis om de taal te leren sterk naar voor als een voorwaarde voor heel wat sociale uitkeringen en voorzieningen.

Ik ben altijd grote voorstander geweest van die kennis van de Nederlandse taal. Niet zozeer als voorwaarde om toegang te krijgen tot, maar gewoon omdat het essentieel is om mee te draaien in de samenleving: het zorgt ervoor dat je sociaal redzaam wordt en kan communiceren met je buren, de leerkrachten van je kinderen, je collega’s, je buren, ….  Wie de taal beheerst, heeft voorsprong.

Eén voorwaarde bij dat alles: overheid zorg dat er genoeg taalaanbod is en werk met maatwerk voor elkeen ! Niet iedereen krijgt de Nederlandse taal even vlot onder de knie. Geduld dus, maar wel vastberaden aanpakken. En daar zal ook het beleid haar verantwoordelijkheid moeten nemen: wachtlijsten voor taallessen moeten worden weggewerkt en taalcursussen voor hogergeschoolde migranten moeten evengoed betaalbaar zijn.

Op zich is er ook  niets tegen het gebruik van de taal van het land van origine, of de taal van de voorouders, zeg maar de oorspronkelijke thuistaal. Die moeten we ook kunnen koesteren en beheersen. Niemand hoeft die opzij te schuiven. Een taaltje meer kan nooit kwaad, en bovendien is die oorspronkelijke taal deel van de identiteit. Maar de Nederlandse taal is een must in onze samenleving!

En nu vanavond, genieten van dat Groot Dictee der Nederlandse taal, en misschien toch ook nog even mijn 'groen boekje' nog eens vastnemen om bij te spijkeren. Niets zo mooi als taal !

Wil je al eens oefenen ?

Surf dan snel naar http://grootdictee.nps.nl/ of probeer het Groot Dictee van 2006 of het Groot Joos-dictee der Onderhandelingstaal van Radio 1 even uit.

Groot Dictee der Nederlandse Taal, vanavond, Nederland 1, 20.25 uur.