27-11-2015

Artikel 10 van de Grondwet bepaalt dat enkel Belgen kunnen worden benoemd in burgerlijke en militaire bedieningen als statutair ambtenaar. Ik heb in de vorige legislatuur een wetsvoorstel ingediend om over te gaan tot een aanpassing van de Grondwet, zodat ook niet-Belgen kunnen worden toegelaten tot het openbaar ambt. Uiteraard heb ik een uitzondering gemaakt voor gezagsfuncties bij politie en defensie. Voor alle andere jobs, van onthaalbediende over poetsvrouw tot administratieve bediende vind ik het absoluut aangewezen ze ook open te stellen voor niet-Belgen. In Brussel en Wallonië kan men vandaag al niet-Belgen statutair benoemen. In Vlaanderen wordt de discussie nog gevoerd.  Ik stelde hierover een vraag aan onze Eerste Minister in commissie.


Het regeerakkoord zegt dat de federale regering bij de eigen organisatie en dienstverlening de diversiteit zal naleven en aanmoedigen. Voor contractuele ambtenaren geldt geen nationaliteitsvereiste. De minister van Ambtenarenzaken onderzoekt momenteel welke maatregelen en initiatieven kunnen genomen worden om dit voor statutaire ambtenaren te veranderen. De Eerste Minister zal eveneens overleggen met de deelstaten om een coherent antwoord te bieden.


Ik vind het belangrijk dat er een duidelijke lijn wordt getrokken in verband met het openbare ambt. Voor CD&V moet dit ook voor mensen van niet-Belgische origine kunnen opengesteld worden, met uitzondering van de directe en indirecte gezagsfuncties. Het lijkt me verstandiger om op federaal vlak de Grondwet duidelijk aan te passen, zodat de regels in alle Gewesten op dezelfde manier kunnen geïnterpreteerd worden.

 

Lees mijn vraag en het antwoord van de Eerste Minister (p. 3-4).