Naar een nieuwe opdracht voor het PWA

25-06-2013

25-06-2013

De PWA-ambtenaar zal in de toekomst ook het zoekgedrag van de werkzoekende mee controleren. Ik heb de minister van werk daarover geïnterpelleerd en ook gevraagd welke middelen er worden ingezet om deze overgang zo vlot mogelijk te laten verlopen.

Tijdens de begrotingscontrole in maart 2012 werd ervoor gekozen om het zoekgedrag van inschakelingspremiegerechtigden beter te controleren, waarbij de RVA de PWA-ambtenaren zou bijstaan. Ik heb er toen ook al op gewezen dat het zeer belangrijk is te voorzien in een goede opleiding en begeleiding voor die PWA-beambten, zodat zij die taak op zich kunnen nemen. Zij hadden hiermee immers geen ervaring op het moment dat wij hiertoe beslisten. Meestal spelen zij een eerder begeleidende rol voor de PWA’ers die ze onder zich hebben, dan een controlerende, wat toch een heel andere aanpak is. Verder heerst er ook onzekerheid op de werkvloer over de toekomstige takenpakket van een PWA-ambtenaar, nadat de bevoegdeid is overgedragen aan de Vlaamse overheid.

Ik ben tevreden dat minister De Coninck mij kon bevestigen dat het personeel bij de PWA wordt opgeleid om tegemoet te komen aan hun toekomstige meer controlerende functie en dat de RVA bijstaat waar nodig. Zo blijkt uit het antwoord van de minister dat de PWA-ambtenaren weliswaar een eeste evaluatie uitvoeren, maar dat bij een negatieve definitieve evaluatie de RVA deze uitvoert en de nodige stappen onderneemt.