Mogelijkheden om beschermingsstatus in te trekken worden uitgebreid

05-02-2015

05-02-2015

Tussen 2008 en 2014 hebben 272 mensen hun vluchtelingenstatus of subsidiaire bescherming verloren. Dit blijkt uit een parlementaire vraag van CD&V-Kamerlid Nahima Lanjri aan de staatssecretaris voor Asiel en Migratie.

 

Personen die erkend werden als vluchteling of genieten van subsidiaire bescherming, kunnen vandaag de dag in bepaalde gevallen toch hun statuut verliezen. Dit kan niet alleen gebeuren wanneer er sprake is van fraude, zoals het verkeerd weergeven of achterhouden van documenten in het kader van de procedure, maar ook wanneer blijkt dat de vreemdeling geen vervolging vreest of bij oorlogsmisdrijven of bij misdrijven tegen de menselijkheid betrokken is. Zo hebben tussen de periode 2008 en 2014 272 mensen hun beschermingsstatus (asiel of subsidiaire bescherming) verloren.

 

In de commissie deelde de bevoegde staatssecretaris bovendien mee dat ook de Syriëstrijders binnenkort hun beschermingsstatus kunnen verliezen. De Commissaris-generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen zal onder bepaalde voorwaarden bescherming kunnen weigeren of een toegekende status weer kunnen intrekken indien de betrokken persoon een bedreiging vormt voor de samenleving of nationale veiligheid.

 

Morgen zal de ministerraad dit wetsontwerp behandelen.

 

Via deze link (MV 1703) kan u de vraag en het antwoord lezen.