Minder asielzoekers = minder opvangplaatsen

18-06-2013

18-06-2013

Het aantal asielzoekers is met 24 % gedaald. Hierdoor zijn er minder opvangplaatsen nodig. Om zeker voorbereid te zijn op eventuele verhogingen behoudt men een buffercapaciteit.

Tijdens een actualiteitsdebat in de commissie binnenlandse zaken bleek dat staatssecretaris De Block de opvangcapaciteit drastisch gaat terugsnoeien. Dit is een positief signaal, want het is het resultaat van (1) een daling van de instroom van asielzoekers met 24%, (2) snellere procedures en (3) verbeterde uitstroom in het opvangnetwerk via vrijwillige terugkeer.

Met het sluiten van enkele tijdelijke opvangcentra, rationaliseert men binnen de opvangstructuur en vallen enkele kosten weg, maar ik heb ook de staatssecretaris op het hart gedrukt dat we een zekere buffer in opvangplaatsen moeten behouden. We hebben structurele maatregelen genomen die minder opvangplaatsen vergen, maar indien België met een vluchtelingenstroom wordt geconfroneerd door een plots conflict, moeten wij onze verantwoordelijkheid kunnen nemen en deze mensen opvang bieden.