Meer preopvang en snellere beslissing over asielaanvraag

14-12-2015

12-12-2015

In de commissie Binnenlandse Zaken heb ik de Staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken, om meer uitleg gevraagd bij het spreidingsplan voor vluchtelingen, de communicatie hiervan naar de lokale besturen en de noodzaak aan bijkomende plaatsen in preopvang.

Tot nu toe zijn er in ons land 31.000 mensen geweest die asiel hebben aangevraagd. Naar het einde van 2015 toe zal dit cijfer waarschijnlijk oplopen tot ongeveer 40.000 asielzoekers. Naast een morele verplichting, hebben we ook in deze uitzonderlijke situatie de wettelijke verplichting om via de Conventie van Genève asielzoekers op te vangen. Mensen die te kennen geven asiel aan te vragen, worden beschouwd als asielzoeker en hebben als dusdanig recht op een slaapplaats.

Begin december heeft een jonge Afghaanse vluchteling via een arrest van de rechter zijn recht op slaapplaats afgedwongen. De Staatssecretaris voor Asiel en Migratie heeft hierop verkondigd dat hij nul euro boetes wil betalen, ik moedig hem echter aan om in de toekomst nul veroordelingen te krijgen. Dit is enkel mogelijk indien we op korte tijd in preopvang meer plaatsen voorzien en er op lange termijn naar streven deze preopvang overbodig te maken door de Dienst Vreemdelingenzaken toe te laten sneller uit te maken of een persoon asielzoeker is en dus in het lang mag blijven of niet.

Lees hier het verslag van het debat in de commissie Binnenlandse Zaken (p.2-10).