Meer oog voor mensen met een handicap

13-07-2012

13-07-2012

Één op tien Belgen heeft een handicap. Een aantal dat waarschijnlijk nog gaat stijgen in de toekomst. Deze doelgroep ondervindt echter, ondanks vele beleidsmaatregelen, nog steeds moeilijkheden bij hun dagelijks functioneren.

Ik heb samen met collega's van andere fracties een resolutie ingediend om de regering aan te manen om ook in de toekomst oog te hebben voor de verzuchtingen van deze steeds groter wordende groep.

In de resolutie vragen we concreet het volgende:

  • De behandeling van de uitkeringsaanvrager voor personen met een handicap versnellen en er voor zorgen dat de genomen beslissingen duidelijk zijn.
  • Met de mensen uit het veld (personen met een handicap, gezinnen, verenigingen voor personen met een handicap en professionals) de evaluatie voort te zetten van de wet van 27 februari 1987 betreffende de tegemoetkomingen aan personen met een handicap en zo spoedig mogelijk een algemene hervorming van het letsel voor te stellen, teneinde de criteria ter beoordeling van de handicap en de afhankelijkheid te vereenvoudigen en te moderniseren.
  • Er in de nieuwe regeling naar te streven de "prijs van de liefde" en de "prijs van de arbeid" in het kader van de berekeningen van de integratietegemoetkomingen definitief weg te werken.
  • De werkgelegenheid van personen met een handicap aan te moedigen door informatie te verstrekken over de werkgelegenheids- en opleidingsmogelijkheden, door middel van een sensibiliserings- en informatiecampagne.
  • Er op toe te zien dat het beroepstraject van personen met een handicap financieel beveiligd is, met name bij ontslag
  • In het kader van de algemene hervorming van het stelsel te voorzien in de jaarlijkse evaluatie ervan.

Hier kan u de resolutie vinden.