Maaltijdcheque wordt maandloon

07-01-2014

07-01-2014

Ik ben al lang tegen het systeem van maaltijdscheques. Ik wil dat ze vervangen worden door een maaltijdvergoeding. Op die manier hebben de mensen rechtstreeks het geld op hun rekening, en kunnen ze kopen wat ze willen.  Ik heb daarover met collega Stefaan Vercamer een wetsvoorstel ingediend in de Kamer. Toeval of niet: plots spreken zowel de koepelorganisatie Comeos als minister van Economische Zaken Johan Vande Lanotte steun aan ons idee

Het wetsvoorstel wil de voordelen van het bestaande systeem houden. De maaltijdvergoeding is (para)fiscaal voordelig, en dat zal zo blijven. Maar we besparen wel op de kosten. Het huidige systeem van maaltijdscheques brengt immers extra kosten mee voor werkgevers, werknemers en handelaars. Door de cheques af te schaffen en te kiezen voor een  maaltijdvergoeding op de loonbrief, worden deze kosten vermeden; De vergoeding komt gewoon rechtstreeks op te loonbrief.

Ik ben zeer tevreden dat ons voorstel gesteund wordt en hoop dat het nu snel aan de agenda kan komen in de commissie van het parlement, zodat de vereenvoudiging nog deze legislatuur wordt gerealiseerd.

Hieronder kan u het wetsvoorstel lezen.