04-06-2012

Op 1 juni 2012 is het Koninklijk Besluit gepubliceerd dat de lijst veilige landen van herkomst vast legt.  Daardoor worden nu zeven landen veilig geacht: asielzoekers uit die landen krijgen een extra bewijslast en een korte asielprocedure van 15 dagen. Het gaat om asielzoekers uit Albanië, Bosnië-Herzegovina, Macedonië, India, Kosovo, Montenegro en Servië.

Die landen waren in 2011 goed voor 18 % van alle asielaanvragen

Deze landen worden veilig geacht nu er op basis van een analyse van de rechtstoestand, de toepassing van de rechtsvoorschriften in een democratisch stelsel en de algemene politieke omstandigheden is aangetoond dat er algemeen gezien en op duurzame wijze geen sprake is van vervolging of dat er geen zwaarwegende gronden zijn om aan te nemen dat de asielzoeker een reëel risico loopt op het lijden van ernstige schade.

Voor asielzoekers afkomstig uit deze landen geldt een omkering van de bewijslast. Zij zullen substantiële redenen naar voren moeten brengen waarom in hun specifieke omstandigheden het land van herkomst niet als veilig kan worden beschouwd. Het CGVS beslist binnen de 15 dagen op een asielverzoek van een asielzoeker uit een veilig land van herkomst.

Als het CGVS van mening is dat de asielzoeker met zijn verklaringen niet duidelijk heeft aangetoond dat, wat hem betreft, er een gegronde vrees voor vervolging bestaat of dat er zwaarwegende gronden zijn om aan te nemen dat hij een reëel risico loopt op het lijden van ernstige schade, dan neemt het CGVS de asielaanvraag "niet in overweging".

Tegen een beslissing van het CGVS om een asielaanvraag niet in overweging te nemen, kan een niet-schorsend annulatieberoep bij de RvV worden ingediend. De RvV heeft in deze asielberoepen dus geen volle rechtsmacht.