Lijst van veilige landen is een realiteit

25-03-2012

25-03-2012

Het Belgische asielbeleid is aan een dringende herziening toe. Terwijl het in het verleden een middel was om politieke vervolging tegen te gaan is het op heden steeds meer een migratiepoort voor economische migratie geworden. Niet dat deze mensen door deze "poort" geraken, maar de bevoegde diensten dienen wel elk dossier te bestuderen en op te volgen. Een veel te grote werkdruk en lang oplopende behandelingstijden zijn het gevolg.  

Met deze nieuwe procedure is het mogelijk versneld deze dossiers af te handelen. Er zijn namelijk in de landen van oorsprong geen gronden waarop een vluchtelingenstatus kan worden gebaseerd.

De landen die opgenomen zijn in deze lijst zijn:

- Albanië

- Bosnië-Herzegovina

- Macedonië

- Kosovo

- Servië

- Montenegro

- India

De aanvragen uit deze landen zullen voortaan binnen de 15 werkdagen worden behandeld. Ook de beroepsprocedure zal sneller verlopen. Daarnaast wordt deze lijst jaarlijks geëvalueerd en aangepast. Zo kunnen we zeker zijn dat de lijst correct is. Bij het opstellen van de lijst staan 3 criteria voorop

  • Algemene politieke toestand in het land van herkomst
  • De rechtstoestand in het land van herkomst
  • De toepassing van wetten in het land van herkomst

Het gebruik van lijsten van veilige landen is zeker en vast geen unicum in

Europa. Ook het Verenigd Koninkrijk, Luxemburg, Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Ierland werken volgens dit systeem. Dit systeem heeft als direct voordeel dat de diensten worden ontlast, maar heeft indirect ook een ontradend effect op nieuwe dossiers.