Laat geen asielzoekers op straat staan

30-11-2015

30-11-2015

Het is positief dat er op korte tijd zoveel extra opvangplaatsen zijn gecreëerd voor asielzoekers, maar ik stel vast dat het aantal asielzoekers in rijen voor de Dienst Vreemdelingenzaken opnieuw oploopt en een groot aantal geen convocatie meekrijgt, een briefje om op een bepaalde datum terug te keren. Zonder dat document hebben deze mensen ook geen recht op preopvang. In de commissie Binnenlandse Zaken heb ik de Staatssecretaris ter verantwoording geroepen omdat zo de facto mensen op straat gezet worden.

Ik dring er op aan dat er voldoende plaatsen in preopvang gecreëerd worden en de Staassecretaris gevraagd wat hij zal doen om de wachttijden in te korten. Daarnaast vroeg ik ook naar de huidige stand van zaken omtrent het spreidingsplan. Op dit moment ligt dit bij de regering en zouden de eerste plaatsen zo snel mogelijk aangeduid moeten worden. Ik heb hoop dat deze noodzakelijke inspanningen ook voor de nodige verlichting kunnen zorgen.
Het is absoluut belangrijk dat zwakkeren, gezinnen met kinderen, zieken of zwangere vrouwen, voorrang krijgen maar daarnaast heb ik gewaarschuwd voor ongewenste neveneffecten. Uitstel om voorrang te verlenen, gecombineerd met oplopende wachttijden mag nooit betekenen dat iemand weken in preopvang blijft of erger, op straat de nacht moet doorbrengen.

Lees mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris (p. 7-10).