Kinderbijslag in het buitenland, vooral een Europees verhaal

28-03-2014

28-03-2014

Vorig jaar ontvingen 46.396 kinderen, die niet in België verbleven, kinderbijslag. Het gaat in meer dan 8 op 10 van de gevallen over kinderen die in Frankrijk, Nederland  of Polen verblijven.

In beginsel is kinderbijslag enkel verschuldigd aan kinderen die in België verblijven. Er zijn echter uitzonderingen voor kinderen die tijdelijk in het buitenland verblijven voor vakantie of studies, maar ook voor kinderen die in een land binnen de Europese Economische Ruimte(EER) verblijven of in een land waarmee België een bilaterale overeenkomst heeft afgesloten (o.a. Turkije en Marokko).

In 2013 resulteerde deze regeling in de uitbetaling van kinderbijslag voor 44 850 kinderen die buiten België wonen, maar binnen de EER. Daarnaast konden 1 546 kinderen die buiten de EER wonen, rekenen op kinderbijslag op basis van de bilaterale overeenkomsten.

De meeste kinderen die van deze regeling genieten wonen in Frankrijk en Nederland. Het gaat voornamelijk om grensarbeiders. Opvallend is echter ook het grote aantal Polen dat van deze mogelijkheid gebruik maakt. Buiten de EER gaat het vooral om kinderen die in Marokko wonen.