De cd&v-fractie diende maandag in de Antwerpse gemeenteraad een motie in om de zusterband met het Russische Sint-Petersburg te verbreken. Ik pleit ervoor om een nieuwe zusterband te smeden met de Oekraïnse havenstad Odessa. Maar Burgemeester Bart De Wever (N-VA) veegde net zoals in maart, bij het begin van de Russische invasie, het voorstel van tafel.

 

De burgemeester gaf in maart al aan dat hij niet van plan bent om de zusterband met de Russische stad te verbreken. Maar zette wel de lopende initiatieven stil. Dat bleek ook uit een collegiaal schrijven aan Sint-Petersburg, waarin de agressie in Oekraïne werd veroordeeld en de lopende projecten werden bevroren.

Ik blijf het betreuren dat we geen sterker signaal kunnen sturen naar Rusland. Heel veel mogelijkheden op lokaal niveau hebben we daar niet in. We deden, samen met jong cd&v, reeds in maart de oproep om de zusterband met Sint-Petersburg te herzien. Een stad waar ook protesten waren tegen de invasie van Oekraïne. Maar waar je onmiddellijk dezelfde reflex als in andere Russische steden tegenkomt: mensen worden gearresteerd en weggevoerd.

 

Een half jaar na onze oproep willen we deze graag herhalen, want de Russische agressie wordt met de dag erger. Eind september pleitte ook het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) om onmiddellijk de zusterband te verbreken en werk te maken van een zusterband met een Oekraïense stad. Dat lijkt me een ongelofelijk sterk signaal te zijn.

Lees er meer over in Het Laatste Nieuws en op de website van cd&v Antwerpen.