12-05-2015

De Kamercommissie Volksgezondheid heeft vandaag mijn resolutie goedgekeurd, die de regering vraagt en aanspoort om een actief armoedebeleid te voeren. Deze resolutie werd mee ondertekend door alle meerderheidspartijen. Lanjri: ‘Blijkbaar is de paraplu van onze sociale zekerheid lek, want niet iedereen geniet van de nodige bescherming.’


In ons land lopen immers 1,6 miljoen mensen het risico om in armoede terecht te komen. Zij moeten rondkomen met een inkomen onder de Europese armoededrempel, die ligt op 1.074 euro per maand voor een alleenstaande en 2.256 voor een gezin met twee volwassen met twee kinderen. Daarom moet armoedebestrijding een absolute prioriteit worden voor deze regering en pleiten de meerderheidsfracties via deze resolutie voor structurele maatregelen op alle beleidsdomeinen: inkomen, werk, gezondheidszorg, schulden, huisvesting, energie, sociale dienstverlening, .. alsook voor het vrijmaken van de nodige budgetten voor dit beleid. 


Zo vragen de meerderheidspartijen in de resolutie onder meer om de minimumuitkeringen op te trekken tot boven de Europese armoedegrens. Het is de eerste keer dat deze ambitieuze doelstelling ook zwart op wit in het regeerakkoord staat en er alvast 1,5 miljard euro voorzien wordt om de komende jaren de laagste uitkeringen en pensioenen te verhogen.


Daarnaast vraagt de resolutie om de sociale voordelen en tarieven automatisch toe te kennen. ‘Mensen in armoede nemen immers niet altijd hun rechten op.’, zegt Lanjri. ‘Diegenen die het hardst nood hebben aan een bepaalde toelage, korting of begeleiding, vinden vaak de weg ernaartoe niet. Daarom pleiten we voor de automatische toekenning van zoveel mogelijk rechten, zoals voor de Inkomensgarantie voor Ouderen, het sociaal telefoontarief of de studietoelagen’.
Ook wil ze dat er werk gemaakt wordt van een betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, want nu wordt een doktersbezoek nog te vaak uitgesteld omwille van de kosten. Concreet kan dit onder andere  door  een verplichte en automatische sociale derdebetalersregeling in te voeren bij huisartsen,  het beperken van ereloonsupplementen en meer kostentransparantie bij een ziekenhuisopname.


‘46% van de werklozen leeft in armoede, dus vormt het hebben van een job de belangrijkste buffer tegen armoede.’, aldus Lanjri. ‘Deze regering maakt al werk van jobcreatie. We pleiten nu om extra maatregelen te nemen naar kansarmen toe.’


De goedgekeurde resolutie is in feite een referentiedocument: elke minister, en dus niet alleen die voor armoedebestrijding, moet daarmee aan de slag gaan. Het is geen vrijblijvend werkstuk. 
‘Volgens het Netwerk tegen Armoede bevat deze resolutie heel wat ambitieuze maatregelen. Dat klopt en dat is ook de bedoeling. Achter al die  armoedecijfers schuilen immers mensen, en elke mens in armoede is er één te veel.’ 

Mijn resolutie kan je hier nalezen.