Inschakelingsuitkering voor schoolverlaters

11-06-2015

11-06-2015 

De inschakelingsuitkering is er voor schoolverlaters die na één jaar zoeken nog geen job hebben gevonden en bijgevolg geen inkomsten hebben. De vorige regering beperkte het uitkeren van de inschakelingsuitkering al van oneindig tot maximaal drie jaar. De huidige regering stelde een maximumleeftijd van 25 jaar voorop om de uitkering voor het eerst te ontvangen en koppelde een diplomavereiste aan de inschakelingsuitkering.

Minister van Werk Kris Peeters stuurde de regelgeving rond de inschakelingsuitkeringen voor schoolverlaters bij. Al wie een diploma, getuigschrift of certificaat behaalde, blijft in aanmerking komen voor de uitkering. Deze voorwaarde heeft bovenal als doel jongeren te stimuleren een diploma, getuigschrift of certificaat te behalen.

Welke diploma’s, getuigschriften of certificaten?

Jongeren met een diploma secundair onderwijs of een getuigschrift van het beroeps- of buitengewoon onderwijs kunnen aanspraak maken op een inschakelingsuitkering na één jaar zoektocht naar een job. Certificaten uit het volwassenenonderwijs of getuigschriften voor leren en werken blijven ook in aanmerking komen. Enkel jongeren zonder enig getuigschrift, certificaat of diploma, of de zgn. drop-outs, komen niet langer in aanmerking, juist om ze aan te moedigen om eerst één of andere kwalificatie te behalen.