In overleg opvangplaatsen afbouwen

22-10-2013

22-10-2013

Ik heb tijdens de commissie binnenlandse zaken de staatssecretaris ondervraagd over de afbouw van het opvangnetwerk. Dat  het wordt afgebouwd is logisch. Er is minder nood aan opvangplaatsen door een daling van het aantal asielzoekers en een snellere asielprocedure.  Ik vraag echter een doordachte en evenwichtig verspreide afbouw. Het kan niet dat partners die op onze vraag ons in het verleden hebben geholpen en geïnvesteerd nu plots worden geconfronteerd met een andere budgettaire realiteit.

Ik vind dat we moeten opletten om niet te snel af te bouwen bij de individuele opvang. Deze is niet enkel goedkoper dan de collectieve, maar ook vooral ingevuld door OCMW’ s  en NGO’s die ons tijdens de opvangcrisis uit de nood hielpen. Eénzijdige beslissingen nemen waarbij individuele plaatsen van LOI’s worden geschrapt zonder overleg met de gemeente of NGO’s zijn uit den boze. De staatssecretaris heeft mij niet enkel gegarandeerd dat men tijdig en in overleg met de betrokken gemeenten en NGO’s beslissingen zal nemen, maar ook dat de afbouw zal gespreid worden over de individuele en de collectieve opvang.

Men schat dat na deze afbouw in 2014 het aantal plaatsen in de collectieve opvangcentra nog gaat zakken tot  18000 plaatsen (+ 1800 buffer) en 7300 (+ 800 buffer) in het LOI-opvangnetwerk.

De staatssecretaris bevestigde mij ook dat mijn voorstel om in de toekomst ook terugkeerbegeleiding te organiseren vanuit de individuele opvangstructuur een optie moet zijn en er in de toekomst over te debatteren.