22-01-2015

Vandaag keurden 125 van de 129 aanwezige Kamerleden, meerderheid en oppositie, mijn wetsvoorstel goed, dat mee ondertekend werd door alle leden van de meerderheid. Dit voorstel wil niet-begeleide minderjarige vreemdelingen (NBMV) de mogelijkheid geven om verschillende verblijfsprocedures gelijktijdig te laten lopen.

In ons land worden jaarlijks zo’n 1.500 jongeren aangetroffen die NBMV zijn, d.w.z. jongeren zonder ouders of voogd. In een eerste fase worden NBMV opgevangen in een federaal observatie -en oriëntatiecentrum en krijgen ze een voogd toegewezen, die de jongere dan begeleidt bij o.m. de indiening van een verblijfsprocedure. In tegenstelling tot meerderjarigen kunnen NBMV vandaag geen twee procedures tegelijkertijd opstarten. Er bestaat wel een bijzonder beschermd statuut dat deze jongeren een tijdelijk verblijfsrecht geeft, maar eens de jongere dit statuut heeft aangevraagd, komt hij niet meer in aanmerking voor een asielprocedure of subsidiaire bescherming (vlucht omwille van conflict of oorlog).

‘Wanneer een NBMV echter eerst asiel (of subsidiaire bescherming) aanvraagt en dit wordt uiteindelijk geweigerd, dan komt hij meestal niet meer in aanmerking om nadien nog een beschermd statuut te krijgen. De beschikbare tijd om zo’n aanvraag nog voor de 18e verjaardag te behandelen, is dan te kort of verstreken. Zo valt het voor dat jongeren die reeds langere tijd in België verblijven en zich integreren, toch nog worden uitgewezen. Denk maar aan Navid Sharifi. Zulke situaties kunnen we dus in de toekomst vermijden. We geven voortaan elke minderjarige toegang tot het bijzonder beschermd statuut. Daarnaast kan men beslissen om eventueel ook asiel of subsidiaire bescherming te vragen’, zegt Nahima Lanjri.

Lees hier het volledige artikel.