Hulp voor Syrische vluchtelingen

22-10-2013

22-10-2013

Elke dag verlaten gemiddeld 5000 Syriërs hun land, op de vlucht voor geweld en vervolging. Sommige verblijven in een vluchtelingenkamp aan de grens, andere proberen via Egypte, Libië en Turkije de EU te bereiken. Ik heb de staatssecretaris informatie gevraagd over de inspanningen die België levert om hulp te bieden aan deze vluchtelingen.

Uit het antwoord van de staatssecretaris kunnen we opmaken dat België de Syrische vluchtelingen op ons grondgebied een “safehaven” aanbiedt.  95 % van de asielaanvragen uit Syrië worden goedgekeurd. In de 5 % negatieve beslissingen, was er sprake van fraude of ernstige misdrijven die het statuut uitsloten. Verder wil België zich in het kader van het Europese hervestigingsproject, zich houden aan haar belofte om 100 vluchtelingen op te nemen.

Met de overvolle vluchtelingenkampen uit Turkije, Libanon, Jordanië en Egypte in het achterhoofd, heeft de EU beslist op 24 juni 2013 om van de humanitaire hulpverlening in deze regio haar topprioriteit te maken.  Op heden is de EU, met zijn lidstaten en budget van 850 miljoen euro dan ook de grootste internationale donor. Daarvan gaat 678 miljoen euro naar humanitaire hulp.

Hier kan u mijn mondelinge vraag vinden