Ongeveer 3 op 4 Vlaamse gemeenten is huisartsarm, wat wilt zeggen dat zij kampen met een tekort aan huisartsen. Ongeveer 6 op 10 praktijken heeft een vorm van patiëntenstop. De gevolgen voor patiënten laten zich elke dag voelen: lang wachten op een afspraak, patiëntenstops, geen huisarts meer in de gemeente, wachtposten die op een verre afstand liggen.

cd&v geeft aan dat er voor het heikel punt van het tekort aan huisartsen dringend een oplossing dient geboden te worden en schuift nu 7 voorstellennaar voren.

  1. Weg met de beperking op het aantal studenten dat aan de opleiding van arts mag beginnen
  2. Reserveren van plaatsen in de opleiding arts voor studenten die zich engageren om in de meest huisartsarme zones van Vlaanderen aan de slag te gaan als huisarts
  3. Hier komen studeren als arts is hier ook werken als arts. Beperken van het aantal buitenlandse studenten die in België de studie van arts mogen starten én hen verplichten minstens 3 jaar als huisarts in België te blijven werken
  4. Invoeren van een buurtpremie wat neerkomt op een premie voor huisartsenpraktijken in huisartsarme gemeenten en op een hogere vergoeding door de ziekenfondsen voor een huisarts gevestigd in de meest huisartsarme zones in Vlaanderen
  5. Uitbouwen van satellietpraktijken in landelijke gemeenten waar er 2 à 3 dagen per week een huisarts aanwezig is uit een grote groepspraktijk uit een naburige gemeente.
  6. Meer arts en patiënt, minder boekhouder. Minder regelneverij en meer administratieve vereenvoudiging voor patiënten en artsen. Zorgen dat je minder bij de huisarts moet voor paperassen.
  7. Voorkomen is beter dan genezen: nu al kijken waar in Vlaanderen veel huisartsen op pensioen gaan en proactief tekorten vermijden door een permanente monitoring.

Lees hier meer.