Gevraagd: een strengere voor het bewijs van goed gedrag en zeden

22-05-2013

22-05-2013

Ik heb de minister van justitie aangemaand om werk te maken van een strengere procedure voor het verkrijgen van een model 596/2. In de volksmond: "het bewijs van goed gedrag en zeden model 2." Vandaag de dag kan bijvoorbeeld iemand die kinderen zwaar verwaarloosde, maar nooit werd veroordeeld, nog steeds zonder problemen een "model 2" verkrijgen. Om zulke situaties te voorkomen heb ik in 2011 een wetsvoorstel ingediend waarbij men ook de politiedatabanken controleert voordat er een bewijs van goed gedrag en zeden wordt afgeleverd voor mensen die met minderjarigen in contact komen.

Tot enkele jaren geleden gebeurde de screening van wie een uittreksel uit zijn strafregister aanvroeg nochtans veel grondiger. Opvoeders, leraars en onthaalouders die met minderjarigen in contact komen hadden in tegenstelling tot pakweg ambtenaren een 'model 2' nodig, waarbij men bij de aflevering daarvan niet alleen het strafregister raadpleegde, maar de korpschef van de lokale politie ook advies gaf na raadpleging van de politiedatabanken.

Al is dat dus verleden tijd. "De omzendbrief die de consultatie van de politie-databanken regelde werd in 2006 door de Raad van State vernietigd omdat het niet in de wet werd voorzien. Wie sindsdien, om welke reden dan ook, niet veroordeeld werd, krijgt sowieso een blanco strafblad. Ook al is de politie op de hoogte van onbetwiste zware feiten. Zo kon het gebeuren dat een moeder die haar kinderen zwaar verwaarloosd had toch met succes een getuigschrift van goed gedrag en zeden kon aanvragen om als onthaalmoeder aan de slag te gaan, hoewel de feiten bij de politie maar al te goed bekend waren. Alleen was ze nooit veroordeeld omdat het parket de zaak seponeerde om de kinderen een proces te besparen.

Het gevolg is dat mensen van wie de politie pertinent wéét dat ze zware feiten op hun kerfstok hebben toch aan de slag kunnen als opvoeder of leraar. Dat risico mogen we niet nemen. Als het om kinderen gaat, kan je als samenleving niet voorzichtig genoeg zijn. Daarom blijf ik ervoor streven om mijn wetsvoorstel op de agenda van de commissie justitie te brengen en de wet aan te passen zodat de politiedatabanken geraadpleegd moeten worden bij de aflevering van getuigschriften voor mensen die beroepshalve in aanraking komen met minderjarigen.

Hier kan u nog het wetsvoorstel vinden.