Gelijkschakeling in uitkeringen voor gedetineerden

28-05-2015

28-05-2015

Wie in de gevangenis zit, heeft geen recht op een leefloon, werkloosheidsuitkering of inkomensvervangende uitkering voor gehandicapten. Het is voor gedetineerden wel mogelijk een uitkering te krijgen voor arbeidsongevallen en beroepsziekten. Bij een invaliditeitsuitkering krijgen de gedetineerden met personen ten laste een volledige invaliditeitsuitkering en alleenstaanden krijgen de helft van het oorspronkelijke bedrag. Pensioenen worden ook uitbetaald, maar enkel in het eerste jaar.

De regering besliste recent om de regels over de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen gelijk te schakelen met de regels over werkloosheidsuitkeringen. Dit wil zeggen dat gezinsleden ten laste van de gedetineerden, die momenteel een invaliditeitsuitkering ontvangen, hier in de toekomst geen recht meer op hebben. Deze mensen kunnen bij tekort aan levensmiddelen bij het OCMW terecht voor een leefloon of andere ondersteuning. Als ze een eigendom hebben, dan wordt dit mee in rekening gebracht.

In de commissie Sociale Zaken drukte ik mijn bezorgdheid uit over wat met deze gezinnen zal gebeuren. Zij hebben vaak geen vat op wat hun man of vrouw heeft uitgespookt. Men moet er bovendien mee rekening houden dat wat men bespaart in het ene departement zal verschuiven naar het andere.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister (p. 16-18).