10-05-2021 - Inmiddels maken heel wat mensen gebruik van het digitale platform My Pension. Op deze website kunnen burgers op een eenvoudige manier inzicht krijgen in het totale bedrag van hun rustpensioen en het aanvullend pensioen. Daarnaast kunnen ze ook te weten wat hun pensioengerechtigde leeftijd is alsook wanneer ze met vervroegd pensioen kunnen gaan indien ze aan de leeftijds- en loopbaanvoorwaarden voldoen. Weduwen en weduwnaars moeten echter voorzichtig omspringen met de informatie die ze via My Pension verkrijgen. Zo houdt het platform geen rekening met het overlevingspensioen of weduwepensioen. Ik vroeg aan de minister om dit bij te sturen zodat deze mensen niet voor onaangename verrassingen komen te staan.

Wanneer weduwen en weduwnaars My Pension raadplegen, krijgen ze hun wettelijk een aanvullend pensioenbedrag te zien maar niets over hun overlevingspensioen. Dit geeft een vertekend beeld aangezien het totale pensioenbedrag hoger kan liggen dan wat zichtbaar is op MyPension en mensen op basis van deze informatie keuzes maken wanneer ze hun pensioen opnemen/of ze hun loopbaan verder zetten.

Om deze reden drong ik er bij de minister van Pensioenen op aan om ook het overlevingspensioen op te nemen op het digitale platform van My Pension. Op deze manier hebben ook mensen die hun partner verloren hebben, in een oogopslag zicht op hun pensioenbedrag. 

De minister van Pensioenen gaf echter aan dat het niet mogelijk is om ook het overlevingspensioen toe te voegen aan de pensioenberekeningen die zichtbaar zijn op My Pension. Dit komt door de complexiteit van de operatie, namelijk het uitbreiden van de ramingsmodules om rekening te houden met de verschillende cumulatieregels in de drie pensioenstelsels voor werknemers, ambtenaren en zelfstandigen. Meer nog, de uitbreiding is vandaag niet mogelijk doordat de nodige informaticabouwstenen nog niet afgerond zijn.

In afwachting van de verdere digitale ontwikkeling van het platform, deed ik suggesties om de informatie over het pensioen voor personen die hun partner verloren te verbeteren. Op de website mypension.be moet duidelijk gemaakt worden dat die gegevens voorlopig geen rekening houden met het overlevingspensioen dat men ontvangt, met de cumul daarvoor, en dat men daar eigenlijk wel voorzichtig in moet zijn. Bovendien kan er een telefoonnummer of e-mailadres bijgezet worden zodat mensen met vragen deze onmiddellijk kunnen stellen. 

Op het moment dat iemand een partner verliest krijgt hij of zij de communicatie van de overheid over het overlevingspensioen. In die brief kan die communicatie ook gevoerd worden. Ik zou niet enkel op mypension.be deze informatie geven, maar tegelijkertijd op de brief. Er moet op worden gewezen dat de gegevens nog niet allemaal op de website kunnen worden teruggevonden, en dat ze daar rekening mee moeten houden. Mensen moeten heel goed weten dat ze voorzichtig moeten zijn met bijvoorbeeld wat ze mogen cumuleren, met wat ze mogen verdienen als ze nog werken, enzovoort. 

Deze suggesties zijn een tijdelijke tussenoplossing. De overheid heeft heel veel informatie over alle burgers en toch slagen we er niet in om bekend te maken dat iedereen dat zelf kan raadplegen via mypension.be en de identiteitskaart.

Lees hier de vraag en het antwoord van de minister.