Gedwongen terugkeer: cijfers opgehelderd

26-02-2015

26-02-2015

Naar aanleiding van het jaarverslag van de Algemene Inspectie van de federale politie stelde ik enkele vragen aan de minister van Binnenlandse Zaken over de controle op de gedwongen terugkeer van mensen zonder papieren. Een aantal cijfers werden dan ook verduidelijkt.

Voor 2012 werden 523 pogingen ondernomen waarbij geen dwangmiddelen gebruikt werden (handboeien, velcro’s,…) om mensen zonder papieren te verwijderen van het Belgische grondgebied onder begeleiding van politiemensen. In 2013 werden 1 291 van dergelijke pogingen genomen. Deze cijfers geven niet enkel de effectieve verwijderingen van het grondgebied weer, maar ook het aantal pogingen (die niet lukten). Er blijkt echter geen verklaring voorhanden over de stijging van dit aantal.

Een stijging van het gebruik van de boeimiddelen ligt in de lijn van de stijging van het aantal gedwongen terugkeer-verwijderingen. Het gebruik van deze middelen is geen standaardoptie, maar werd wel gradueel en afhankelijk van de intensiteit van het verzet van de te verwijderen personen toegepast. Het lijkt me wel zinvol om op een of andere manier na te gaan waaraan eventuele stijgingen van het gebruik van geweld te wijten zijn.

 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister (p. 59-62).