GAS-wet is gestemd

30-05-2013

30-05-2013

De nieuwe wet betreffende de Gemeentelijke Administratieve Sancties is na heel wat controverse gestemd. Doelstelling is om ongepast gedrag dat via de rechterlijke weg niet aangepakt wordt dan toch te bestraffen: wildplassen, hondenpoep, graffiti, etc … . Er zijn heel wat verbeteren in deze wet voorzien: preventie, bemiddeling, alternatieve straffen, evaluatie, rechtszekerheid voor de jongeren.

Belangrijk om weten is dat deze wet geen boetes oplegt maar een kader creëert waardoor steden en gemeenten een GAS-reglement kunnen opmaken.Het maatwerk kan nu dus beginnen. Gemeenten kunnen nu het debat aangaan met adviesraden en doelgroepen in hun gemeente om samen te komen tot een GAS-reglement dat in de gemeenteraad gestemd kan worden. Voor ons is het duidelijk dat de toepassing op minderjarigen slechts moet worden ingevoerd indien daar werkelijk in de gemeenten problemen bestaan met deze doelgroep én na overleg met de jeugdsector in elke gemeente, dat is het maatwerk in de praktijk.

Daarnaast geeft de wet meer mogelijkheden voor samenwerking tussen gemeenten, bijv. om binnen eenzelfde politiezone of zelfs eenzelfde gerechtelijk arrondissement een gemeenschappelijk reglement in te voeren. Dat is voor kleinere gemeenten een verbetering.

De burgemeester kan ook een plaatsverbod opleggen aan personen die de openbare orde verstoren. Deze maatregel is vooral bedoeld voor het aanpakken van problemen die zich soms voordoen rond recreatiedomeinen. Ik  betreur echter dat het eigen wetsvoorstel, specifiek rond de veiligheid in recreatiedomeinen, gebaseerd op het systeem van administratieve vervolging naar analogie met de voetbalwet, hiervoor niet werd overgenomen door de regering.

 

Hier kan u een opiniestuk uit DeTijd lezen