GAS-boetes = maatwerk

15-05-2013

15-05-2013

Op 15 mei werd na lange onderhandelingen in de commissie Binnenlandse Zaken de GAS-wet gestemd. Dankzij deze wet zullen gemeenten nu meer mogelijkheden krijgen om eventuele overlast in hun wijken en buurten aan te pakken. Maar wij pleiten ervoor om niet alles zomaar te verGASsen, we pleiten voor maatwerk.

Het maatwerk begint nu. Gemeenten kunnen nu het debat aangaan met adviesraden of doelgroepen in hun gemeente om samen te komen tot een GAS-reglement dat in de gemeenteraad gestemd kan worden. 

De uitbreiding van de wet tot minderjarigen vanaf 14 jaar komt tegemoet aan de vraag van enkele grootsteden.  Als er in een gemeente geen problemen van overlast door minderjarigen zijn, kan de gemeente perfect beslissen geen GAS-boetes voor minderjarigen in te voeren.

Voor ons is het duidelijk dat de toepassing op minderjarigen slechts moet worden ingevoerd indien daar werkelijk in de gemeenten problemen bestaan met deze doelgroep én na overleg met de jeugdsector in elke gemeente.  Dat is het maatwerk in de praktijk: het uitgebreide systeem van bemiddeling en alternatieve sancties zoals gemeenschapsdienst zullen door de gemeenten gebruikt kunnen worden om aan de GAS-sanctie een opvoedende invulling te geven.

Daarnaast geeft de wet meer mogelijkheden voor samenwerking tussen gemeenten, bijv. om binnen eenzelfde politiezone of zelfs eenzelfde gerechtelijk arrondissement een gemeenschappelijk reglement in te voeren. Dat is voor kleinere gemeenten een verbetering.

De burgemeester kan ook een plaatsverbod opleggen aan personen die de openbare orde verstoren. Deze maatregel is vooral bedoeld voor het aanpakken van problemen die zich soms voordoen rond recreatiedomeinen. CD&V betreurt echter dat het eigen wetsvoorstel, specifiek rond de veiligheid in recreatiedomeinen, gebaseerd op het systeem van administratieve vervolging naar analogie met de voetbalwet, hiervoor niet werd overgenomen door de regering.