14-12-2015

Tegen het einde van het jaar worden er 40 000 asielaanvragen verwacht in ons land. Dat zijn er minstens dubbel zoveel in vergelijking met vorig jaar, toen het er 17.000 waren. De overheid is bevoegd voor bed, bad en brood, zolang men asielzoeker is. Eens erkend, heeft men het recht zich ergens in ons land te vestigen. Vervolgens kan men daar eventueel gaan aankloppen bij het OCMW.

Heel wat OCMW’s doen echt hun best om de vluchtelingen te ondersteunen bij hun zoektocht naar een geschikte woonst, in hun zoektocht naar een job, maar ook met een leefloon. Het spreekt echter voor zich dat er nu meer werk is omdat er ook meer mensen komen aankloppen. In de commissie vroeg ik de minister van Maatschappelijke Integratie welke extra inspanningen de overheid zou doen om de OCMW’s extra te ondersteunen.

De Ministerraad heeft besloten om voor 2016 extra budget te voorzien van 350 miljoen euro met als doel de departementen in staat te stellen het hoofd te bieden aan de bijkomende kosten die ontstaan zijn door de vluchtelingencrisis. Het doet mij veel plezier dat in het bedrag dat voor volgend jaar is uitgetrokken niet enkel rekening wordt gehouden met extra kosten voor leeflonen, maar dat  men ook onderzoekt hoe de OCMW’s meer ondersteund kunnen worden op vlak van personeel. Ik reken erop dat het engagement dat men is aangegaan, effectief zal worden vertaald in concrete maatregelen.

Lees mijn vraag en het antwoord van de minister (p. 14-19).