Eindelijk één statuut voor alle werknemers

13-12-2013

13-12-2013

Gisteren keurde het Parlement een wetsontwerp goed dat de basis vormt voor een eengemaakt statuut voor alle werknemers. Voortaan zullen bedienden en arbeiders dezelfde ontslagregeling genieten. Bovendien wordt de carenzdag, de eerste onbetaalde ziektedag voor arbeiders, definitief afgeschaft. Het goedgekeurde ontwerp is gebaseerd op het compromis dat de regering in juli bereikte met werkgevers en werknemers en zal vanaf 1 januari 2014 in werking treden.

De nieuwe ontslagregeling kiest voor een meer geleidelijke opbouw van de opzeggingstermijnen en voor een vertraging van de opbouw na 20 jaar anciënniteit. De opzeggingstermijn die tot eind 2013 werd opgebouwd, blijft echter verworven. Voor arbeiders werd een regeling uitgewerkt die ervoor zorgt dat hun historische achterstand binnen 5 jaar volledig weggewerkt zal zijn.

Het ontslagrecht krijgt een meer activerend karakter . Alle werknemers die ontslagen worden en recht hebben op ten minste 30 weken opzeggingstermijn krijgen automatisch recht op outplacement. Bovendien zullen de sectoren worden aangemoedigd om een derde van het ontslagpakket te gebruiken om de inzetbaarheid van werknemers te verhogen. Hierdoor zullen werknemers de kans krijgen om meer algemene en dus breder inzetbare competenties te ontwikkelen.

De wet voorziet twee uitzonderingen. Enerzijds is er de tijdelijke uitzondering voor de sectoren die momenteel al een korte opzeggingstermijn hebben (onder CAO 75). Zij krijgen de kans om geleidelijk in de nieuwe regeling in te stappen. Het gaat o.a. over de schoenmakers,  leerlooiers, kleermakers, de textielsector, … Tegen eind 2017 moeten ook zij volledig overstappen op de nieuwe regeling.

Daarnaast is er een structurele uitzondering voorzien voor werknemers actief op tijdelijke en mobiele werven.   Deze uitzondering is niet in tijd beperkt. Volksvertegenwoordigers Stefaan Vercamer en Nahima Lanjri drongen er bij de minister op aan om de uitzondering regelmatig te evalueren. Wij begrijpen dat de specifieke situatie in de bouw het niet toelaat om onmiddellijk mee te stappen in het nieuwe systeem. We hopen echter dat de situatie gunstig evolueert. Daarom dringen wij er bij de minister op aan om op geregelde tijdstippen de uitzondering te evalueren en eventueel bij te sturen.

Dit ontwerp is een basis, maar het werk is niet af. Er moeten nog een heel aantal andere verschillen worden aangepakt. Denken we aan jaarlijkse vakantie, gewaarborgd loon, tijdelijk werkloosheid, de tweede pensioenpijler, enzovoort. We hopen dat de sociale partners ook over deze onderwerpen, binnen de opgelegde termijn, een evenwichtig compromis zullen bereiken.