Eénmalige indexsprong voor jobcreatie

22-04-2015

22-04-2015

Een indexsprong zonder de nodige flankerende maatregelen, zonder sociale correcties en met andere doelstellingen dan jobcreatie, daar zouden wij resoluut voor passen. Die zou niet passeren. Net zo min als dat de afschaffing van de index bij ons zou passeren. Vandaar dat dit ook expliciet in het regeerakkoord staat: “Het mechanisme van de automatische loonindexering wordt niet op de helling gezet.” 

Dit gezegd zijnde kunnen wij leven met een éénmalige indexsprong omdat we hierdoor de concurrentiepositie nog versterken en tienduizenden jobs creëren. Daar kunnen we mee leven en we zullen er dan ook op toezien dat de inspanningen niet verloren gaan, maar effectief leiden tot een sterkere economie en tot jobcreatie.

Maar vanuit de politiek kunnen we dat niet zomaar opleggen, daarvoor hebben we het engagement nodig van iedereen, maar vooral van de sociale partners. Zij zullen het klimaat moeten creëren, de engagementen nemen, het moeten doen op het terrein zelf. Het sociaal overleg heeft dan ook een nieuwe dynamiek, om belangrijke akkoorden te smeden, in functie van de opbouw naar sociale vrede.

Wij blijven dan ook pleiten voor een verdere investering in  het overleg met de sociale partners om zo een breed draagvlak te creëren.

 

Hier kan u mijn tussenkomst in de plenaire vergadering herbekijken.