Een nieuwe moslimexecutieve ?

04-12-2013

04-12-2013 

Ik heb tijdens de commissie justitie de minister van Justitie ondervraagd over de voortgang in het dossier van de moslimexecutieve. De moslimexecutieve is een verhaal van vallen en opstaan. Keer op keer ontstonden interne tegenstellingen die een stabiel functioneren bemoeilijkten. Uiteindelijk zorgde dit ervoor dat men in 2008 besliste om de moslimexecutieve enkel nog bevoegd te maken voor "lopende zaken". Toen kreeg de moslimexecutieve de opdracht om een vernieuwde structuur uit te werken en nieuwe verkiezingen te organiseren. Het geduld is op, zowel bij politici als moskeeën. Uit het antwoord van de minister heb ik alvast hoop geput. Er is licht aan het einde van de tunnel. Zo kon de minister mij bevestigen dat de vernieuwingsinitiatieven binnen de executieve in uitvoering zijn en we mogelijks binnen enkele weken een werkende nieuwe moslimexecutieve hebben.

Net zoals het protestantisme of het katholicisme is de islam sinds 1974 erkend en heeft daarmee bijvoorbeeld recht op overheidsbezoldigde bedienaren, godsdienstleraars en aalmoezeniers. Binnen deze structuur staat de scheiding van kerk en staat nog steeds centraal, maar om een betere samenwerking te garanderen zijn er overlegstructuren, partners waarmee de overheid kan praten indien men afspraken wil maken met een geloofsgemeenschap. Representativiteit ten opzichte van de geloofsgemeenschap is dan ook van het grootste belang. Op vraag van het Executief werden dan ook in 1998 onder minister van Justitie, Stefaan De Clerck, verkiezingen georganiseerd. Dit bracht echter niet de stabiliteit en representativiteit die men hoopte te bereiken.

Uiteindelijk bleken de interne strubbelingen de werking zodanig te verstoren, dat men in 2004 besloot dat er nieuwe verkiezingen moesten worden gehouden. Een nieuwe executieve kwam tot stand, maar de moeilijkheden bleven. Wel was er een groot verschil met de voorgaande executieve. Men wou de tijd gebruiken in overleg met alle geledingen van de islamitische gemeenschap een beter geschikte vorm te zoeken voor een representatief orgaan van de islamitische eredienst in België. In de tussentijd ging het executief zorgen voor de continuïteit van de lopende dossiers. Het executief legde zichzelf een deadline op, ... maar haalde deze spijtig genoeg niet. Dit resulteerde in het KB van 27 maart 2008 die het mandaat van de leden van de moslimexecutief schorste. Een moslimexecutieve van lopende zaken ontstond.

Na vele onderhandelingen, een claim van  een  twintigtal leden van de executieve die  de voorgestelde hervorming illegitiem, niet-representatief en antidemocratisch vonden en enkele jaren verder op de kalender begint het geduld op te raken. Uit de moslimgemeenschap hoor ik zelfs dat de executieve moeilijk te contacteren is, terwijl ze wel die gemeenschap vertegenwoordigt. Ik ben dan ook tevreden dat de minister mij kon bevestigen dat de gesprekken over een nieuwe moslimexecutieve in een vergevorderd stadium zitten en het zelfs mogelijk is dat er in 2014 nieuwe verkiezingen kunnen plaatsvinden onder deze nieuwe structuur.