Een beleidskader voor vrijwilligerswerk asielzoekers

21-05-2015

21-05-2015

Vorig jaar keurde het parlement mijn wetsvoorstel goed dat vreemdelingen niet langer zou uitsluiten van vrijwilligerswerk. In november 2014 werkte Fedasil hiervoor een beleidskader uit om de drempel te verlagen.

De mogelijkheid om zinvol bezig te zijn kan niet enkel het gevoel van eigenwaarde van asielzoekers versterken, het vermindert daarnaast ook de stress voor mensen in deze precaire situatie. Verwacht wordt dat de zelfredzaamheid bevorderd wordt, waardoor de ruimte ontstaat om gerichter na te denken over het verdere verloop van hun toekomst. Ten slotte kan deze zinvolle participatie ertoe bijdragen dat de vaak eenzijdige beeldvorming over asielzoekers in onze maatschappij positief beïnvloed zal worden.  Ik ben tevreden dat de staatssecretaris deze mening deelt.

Het is in dit geval ook belangrijk dat iedereen, zowel de asielzoekers zelf, als de omgeving (gemeentebesturen, vrijwilligersorganisaties en organisaties die met vrijwilligers werken) op de hoogte worden gebracht van de mogelijkheden die er voor asielzoekers zijn om aan vrijwilligerswerk te doen. Ik vraag hem dan ook om Fedasil te wijzen op de positieve kanten van contacten hierover met gemeentebestuur of OCMW.

Mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris kan je hier nalezen (p. 26-27).