Doortastende aanpak van detacheringsfraude verderzetten

28-02-2014

28-02-2014

Onder bepaalde voorwaarden kunnen gedetacheerde personen in België werken en toch bijdrageplichtig blijven aan de sociale zekerheid in hun land van herkomst. Ze moeten dus geen sociale zekerheid betalen in België. Detacheringsfraude loert hierbij altijd om de hoek. Ik ben dan ook tevreden dat de staatssecretaris op mijn vraag kon bevestigen dat, ondanks de andere Europese visie, we ook in de toekomst de maatregelen inzake detacheringsfraude nog steeds zullen worden toegepast op concrete gevallen waar misbruik wordt vastgesteld.

Onder bepaalde voorwaarden kunnen gedetacheerde personen in België werken en toch bijdrageplichtig blijven aan de sociale zekerheid in hun land van herkomst Ze kunnen dit aantonen via een A1-formulier. Het gevolg is dat ze geen sociale zekerheidsbijdragen betalen in België.

Omdat er veelvuldig misbruik werd vastgesteld, voerde de wet van 27 december 2012 een anti-misbruikbepaling in die rechters moet toelaten buitenlandse werknemers of zelfstandigen toch te onderwerpen aan de Belgische sociale zekerheid wanneer de regels niet worden nageleefd, met als doel zich te onttrekken aan de Belgische sociale zekerheid.

De Europese Commissie oordeelde dat de Belgische maatregelen inzake detacheringsfraude in strijd  zijn met het vrij verkeer van personen. Staatssecretaris Crombez antwoordde op mijn vraag dat de anti-misbruikbepaling nog steeds wordt toegepast in concrete gevallen waar misbruik wordt vastgesteld. De Europese ingebrekestelling schorst de bepaling immers niet.

België blijft zich verzetten tegen het oordeel van de Europese Commissie en zoekt daarvoor steun bij andere Europese landen. Binnen de Benelux bestaat hierover alvast grote eensgezindheid.

Ik ben tevreden met het feit dat we kunnen verdergaan op het ingeslagen pad: indien de rechter oordeelt dat er fraude in het spel is, kan hij een A1-attest naast zich neerleggen. Wij moeten de strijd tegen de sociale fraude op een gecoördineerde en strenge manier verderzetten.