Discriminatie bij adoptieverlof wegwerken

13-11-2015

13-11-2015 

Er bestaan vandaag grote verschillen in het adoptieverlof. Voor kinderen onder de drie jaar kan men zes weken opnemen. Voor kinderen tussen drie en acht jaar zijn dat vier weken. Voor kinderen ouder dan acht jaar kan men helemaal geen verlof opnemen. Die discriminatie wil CD&V wegwerken.

Volgende week komt de commissie sociale zaken samen om de thematische verloven te bespreken. Ik hoop dat mijn voorstel hierover snel kan worden goedgekeurd: “Ook een kind dat ouder is dan acht jaar heeft hechting nodig met zijn nieuwe adoptieouders en dat vraagt tijd. Bovendien heeft men verlof nodig om enkele praktische en administratieve zaken in orde te brengen.”.
 
Lanjri zelf stelt voor om het adoptieverlof voor iedereen op zes weken te brengen, wat vandaag dus geldt voor kinderen tot drie jaar. Budgettair zou dit ook geen grote meerkost betekenen. Uit de cijfers die minister De Block overmaakte blijkt de meerkost voor werknemers: 199.624€ en voor zelfstandigen 58.078€.

Procedure adoptie-uitkering

De procedure voor het toekennen van de adoptie-uitkering aan zelfstandigen zal vanaf nu gelijk verlopen als de procedure die geldt voor werknemers. Dit voorstel van mijn collega-Volksvertegenwoordiger Sonja Becq, dat ik mee ondertekende, werd gisteren door de plenaire vergadering goedgekeurd. Zelfstandigen krijgen nu evenveel tijd om de adoptie-uitkering aan te vragen als werknemers.

Ouders die een kind adopteren willen meestal graag adoptieverlof om hun oogappel op te vangen zodat hij of zij zich snel thuis kan voelen. Aan het recht op adoptieverlof en de adoptie-uitkering die hieraan vasthangt, zijn een aantal voorwaarden verbonden die dezelfde zijn voor werknemers en zelfstandigen. Maar de wijze van aanvragen was wel een stuk strenger voor de zelfstandigen.

Zo moeten zelfstandigen op dezelfde dag hun adoptiekind inschrijven bij de gemeente én een aanvraag indienen bij het ziekenfonds met bewijs van inschrijving.  Deze deadline is nu geschrapt: de aanvraagprocedure voor zelfstandigen wordt gelijk aan deze voor werknemers. Een simpele schriftelijke aanvraag bij het ziekenfonds zoals dat nu al geregeld is voor werknemers volstaat nu.