De nieuwe wet op de nationaliteit werkt

15-01-2014

15-01-2014 

De nieuwe wet op de nationaliteit werkt. De nieuwe Belgen zullen onder de nieuwe wet duidelijk aangetoond hebben dat zij beter geïntegreerd zijn, meer participeren en één van onze landstalen machtig zijn. Dat is uiteindelijk de doelstelling van de wet.

Begin vorig jaar kwam er op aandringen van CD&V een einde aan de zogenaamde snel-Belgwet. Een wet die in 2000 werd ingevoerd door de paarse regering met de filosofie dat integratie volgt na naturalisatie.

Een stelling die zowel ik als CD&V altijd in twijfel hebben getrokken. Feit is wel dat er door de snel-Belgwet tussen 2000 en 2011 liefst 568.574 mensen Belg zijn geworden. Dat is meer dan de bevolking van de stad Antwerpen. Sommige van die nieuwe Belgen hadden nog nooit een voet in ons land gezet, want verblijf in het buitenland kon volgens de wet gelijkgeschakeld worden met verblijf in België. Een problematische migratie was het gevolg.

De afschaffing ervan in 2013 was dan ook de kroon op ons werk. In de plaats kwam een nieuwe wet op de nationaliteit die veel duidelijker is en stelt dat het verkrijgen van de Belgische nationaliteit het sluitstuk van een integratieproces is. Kandidaat-Belgen moeten nu minstens vijf jaar wettelijk in België verblijven, kennis hebben van één van de landstalen, geïntegreerd zijn en voldoende dagen gewerkt hebben (in het geval van de nationaliteitsverklaring na 5 jaar).

De strengere regels vertalen zich nu in cijfers. In 2012 kwamen er 45.433 nieuwe Belgen bij. Dat aantal daalde vorig jaar tot 33.969, waarvan er bijna 29.000 nog onder de oude snel-Belgwet vielen. 4.981 dossiers werden goedgekeurd volgens de nieuwe, verstrengde wetgeving.

Een verschillende interpretatie van de cijfers is mogelijk en we beschikken nog niet over alle gegevens, maar één ding staat vast. Er is een tendens ingezet die zich in de komende jaren waarschijnlijk gaat verderzetten. Een positieve tendens vind ik persoonlijk dat er binnen de nieuwe procedure minder dossiers worden afgewezen. Dit wil dus zeggen dat mensen pas hun nationaliteit aanvragen, wanneer zij weten dat zij aan alle criteria voldoen. Dat is positief want dit bespaart de administratie veel werk en de betrokkenen teleurstellingen.

Lees hier mijn mondelinge vraag