De begroting op het juiste spoor houden

02-04-2013

02-04-2013

Het afgelopen weekend hebben de Vlaamse en federale regering de begrotingscontrole afgerond. Deze controle was nodig om beide begrotingen op het juiste spoor te houden. Dit is niet onbelangrijk. Een begroting op orde is de beste manier om onze economie en onze ondernemingen opnieuw te laten groeien.

We komen onze afspraken na, op elk niveau. Vlaanderen blijft zijn begroting in evenwicht houden, als één van de weinige regio’s in Europa. De federale overheid dringt het tekort terug, en doet beter dan Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk, volgens de afspraken die gemaakt zijn met Europa. Sinds december 2011 hebben we voor 20 miljard euro gesaneerd op federaal niveau. Tegelijk nemen we ook maatregelen om de staatsschuld terug te dringen, tot onder de 100 %. Marc Hooghe, politicoloog aan de KU Leuven liet dit weekend nog optekenen: "Premier Elio Di Rupo en minister van Financiën Koen Geens (CD&V) maakten in de huidige omstandigheden allicht de meest verstandige keuze".

Deze afspraken nakomen is belangrijk, want het zorgt voor vertrouwen van de financiële markten en minder schulden. Elke euro die we zo uitsparen, moeten we niet zoeken via belastingen. 

Ondanks de budgettaire uitdagingen, hebben zowel de Vlaamse als de federale regering ook gezorgd voor extra zuurstof voor de ondernemingen en de gezinnen. Vlaanderen investeert nog meer in zorg, in wegen en in scholen. Het team van Kris Peeters blijft een investeringsregering. De federale ploeg geeft extra geld om de jongerenwerkloosheid aan te pakken en om investeringen in kmo’s aantrekkelijker te maken.

Meer weten ? Bekijk dan zeker de powerpoint van minister Geens: Begrotingscontrole minister van Financiën Koen Geens