Cursussen in opvangcentra ter ondersteuning van de engagementsverklaring

20-01-2016

20-01-2016

Naar aanleiding van de incidenten in Keulen zouden er in alle centra cursussen gegeven worden aan asielzoekers over onze normen, waarden, rechten en vrijheden en de gelijkheid tussen man en vrouw. Ik vroeg de staatssecretaris in commissie op welke manier deze initiatieven aangepakt zullen worden.


Deze cursussen kunnen niet verplicht worden maar zijn tegelijk ook niet vrijblijvend, ze maken deel uit van het geïndividualiseerde traject van elke asielzoeker. De aanpak is verschillend per opvanginitiatief maar bestaat uit een basisvorming in maatschappelijke oriëntatie en een opleidingsmoment over seksuele gezondheid en relaties, ondersteund door Sensoa. Hierin komen ook de relaties tussen man en vrouw, seksualiteit in onze samenleving, homoseksualiteit en onderlinge omgang aan bod. Het opcvangcentrum van Kapellen organiseert dit zelf al enkele jaren. 


De regering heeft einde 2015 reeds beslist dat elke vluchteling bij de asielaanvraag een engagementsverklaring dient te ondertekenen waarin zij zich verbinden de Europese normen en waarden te respecteren. Ik vind het echter belangrijk dat elke asielzoeker ook weet wat hij of zij ondertekent.

 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris (p.24-29).