08-01-2015

Vandaag heeft de plenaire vergadering van de Kamer over 3.355 naturalisatieaanvragen beslist. Hiervan werden 2.151 dossiers goedgekeurd en 1.204 aanvragen werden afgekeurd. De achterstand die in de loop der jaren werd opgebouwd, wordt zo stelselmatig weggewerkt.

De achterstand in september 2014 was groot, maar ik liet de commissie reeds voor de start van het parlementaire jaar bijeenkomen: 36.642 dossiers waren toen immers aan het wachten op hun behandeling. In die eerste zitting werd een toelichting gegeven over de reglementering en de te volgen procedure. Ondertussen is 16% (5.711 dossiers) weggewerkt.

‘We zijn hier sinds vier maanden intensief mee bezig’, zegt Lanjri. ‘Het kan niet de bedoeling zijn om mensen jarenlang te laten wachten op een antwoord’.

Naast de dossiers waar de plenaire vergadering over moest oordelen, werden nog verschillende aanvragen afgewikkeld. In 2.356  gevallen werden de dossiers afgesloten. De betrokkene was immers al Belg geworden (via verklaring), zo bleek uit navraag bij de gemeentebesturen. Of men had nagelaten zijn dossier verder te vervolledigen. Momenteel moeten er dus nog 30.931 dossiers afgewerkt worden.

‘Op dit elan moeten we verdergaan. De commissieleden en –diensten werken snel en efficiënt, en dat is positief. Hopelijk kunnen we op deze manier resultaten blijven boeken’, besluit Lanjri.