Commissie Naturalisaties ging vandaag van start

16-09-2014

16-09-2014

Het parlementair jaar is nog niet begonnen, maar CD&V-kamerlid Nahima Lanjri, voorzitster van de commissie Naturalisaties, liet de commissie vandaag al voor de eerste keer samenkomen. Dat is nodig, want de achterstand is op dit moment nog groot: nog 36.642 aanvragen wachten op behandeling.

Lanjri blijft echter niet bij de pakken zitten. Ze liet vandaag al de commissie bijeenkomen en er werd een toelichting gegeven over de reglementering en de te volgen procedure. Daarnaast kregen de leden ook een stand van zaken en werd er overlegd over de aanpak.

Het overgrote deel van de 36.642 aanvragen dateert van voor de nieuwe wetswijziging die op 1 januari 2013 in werking trad. Sindsdien is de naturalisatieprocedure een uitzonderingsprocedure geworden om Belg te worden. Enkel wie zich kan beroepen op buitengewone verdiensten op wetenschappelijk, sportief of cultureel vlak en daardoor een bijzondere bijdrage kan leveren aan de internationale uitstraling van België, kan nog vragen om de gunst van de naturalisatie. Bovendien moet de aanvrager motiveren waarom het onmogelijk is om de Belgische nationaliteit te verkrijgen via de normale procedure van de nationaliteitsverklaring, die via de gemeente verloopt en waarbij men ook aan strenge voorwaarden moet voldoen.

In 2013 telden we 524 aanvragen die onder de nieuwe wetgeving vielen. In 2014 werden er tot en met augustus 74 van zulke aanvragen geteld. Vaak bevatten deze dossiers nog niet de nodige bewijsstukken. Het valt dus af te wachten of er veel van deze aanvragers ook effectief in aanmerking komen voor de naturalisatie.

Nahima Lanjri: “De achterstand is groot, vandaar dat we alles in het werk moeten stellen om deze zo snel mogelijk weg te werken. Het is ook niet correct om mensen jarenlang te laten wachten op een antwoord. Met een doorgedreven plan van aanpak moet het lukken om deze achterstand sneller aan te pakken”.

Lanjri heeft in de commissie een aantal pistes toegelicht om deze achterstand weg te werken, zonder daarbij in te boeten aan kwaliteit.

  1. Eerst en vooral moet men voor de behandeling van deze achterstand in dossiers kunnen blijven rekenen op een commissiesecretariaat (de dienst naturalisaties), dat voldoende bemand is om alle nodige voorbereidingen te doen.
     
  2. Daarnaast is het ook aan de commissie, m.a.w. aan de parlementsleden, om tijdig te beslissen. Zij zullen in de komende weken 4.885 dossiers moeten beoordelen die door het secretariaat werden voorbereid. Ook door het actief inzetten van plaatvervangers kan tijd gewonnen worden.
     
  3. Om dubbel werk te vermijden gaan we na of er mensen zijn van wie de aanvraag nog loopt, terwijl ze ondertussen via een andere procedure (verklaring via gemeente) Belg zijn geworden. Sinds enkele maanden kan men nakijken in het rijksregister welke mensen reeds Belg zijn geworden. Het is onze bedoeling om dit proces te versnellen, daarom zullen we medewerking vragen van de gemeentebesturen.
     
  4. Bovendien moeten we ook de dossiers durven afsluiten van de mensen die – zelfs na een herinneringsbrief – nagelaten hebben het te vervolledigen. Van de 5.800 dossiers die op dit moment onvolledig zijn, kunnen er zo al 3.800 worden afgesloten. De overige 2.000 krijgen nog even respijt.
     
  5. Om te vermijden dat er ook een nieuwe achterstand groeit in de dossiers die onder de nieuwe wet vallen, zullen we parallel met de behandeling van de oude dossiers, ook deze nieuwe al behandelen.

Via deze link vindt u extra informatie over de huidige nationaliteitswet: http://www.cdenv.be/actua/belg-worden-integreren-historische-fout-rechtgezet