Burundese Lente

04-05-2011

04-05-2011

Ik heb afgelopen vrijdag een ontmoeting gehad met de Burundese mensenrechtenactivist, Garbriel Rufyiri. Dhr. Rufyuri is de voorzitter van OLUCOME (“Observatoire de Lutte contre la Corruption et les Malversations Economiques”), een Burundese NGO die de wijdverspreide corruptie in Burundi onderzoekt en regelmatig ook publiekelijk aanklaagt.

Het Burundese middenveld staat sinds de verkiezingen van vorig jaar immers onder zware druk. Activisten werden de jongste maanden bedreigd, lastiggevallen en geïntimideerd. Ook Gabriel Rufyuri, die in het verleden al verschillende malen werd gearresteerd en vastgehouden, wordt nauwlettend in de gaten gehouden door de autoriteiten en werd in oktober vorig jaar nog opgepakt in de nasleep van een vreedzame betoging. Dat sommige regeringsleden en hooggeplaatste ambtenaren door het werk van OLUCOME vaak in opspraak komen, wordt de organisatie en haar medewerkers immers niet in dank afgenomen. Gabriel en zijn familie ontvingen zelfs al verschillende malen anonieme doodsbedreigingen.  

Uit bezorgdheid om het lot van de mensenrechtenverdedigers in Burundi en de heersende straffeloosheid daar, stapten ik n Senator Sabine De Bethune recent dan ook mee in een “tweelingproject” dat 14 vooraanstaande Burundese mensenrechtenactivisten koppelt aan verschillende Belgische Kamerleden en Senatoren. Het project wordt ondersteund door internationale, regionale en lokale mensenrechtenorganisaties en gebeurt in nauwe samenwerking met de Belgische ambassade in Bujumbura.

Door een directe band te creëren tussen Belgische parlementairen en Burundese activisten hoopt men deze laatsten niet alleen een groter forum te geven, maar ook te signaleren aan de betrokken autoriteiten dat NGO’s en hun medewerkers onder geen beding een doelwit kunnen zijn, dat misdaden tegen hen moeten onderzocht en bestraft worden, en dat voor België mensenrechten en vrijheid van meningsuiting meer zijn dan wat letters op papier.

Voor wie graag meer verneemt over Gabriel Rufyuri en de activisten die betrokken zijn bij de campagne “Justice pour Ernest Manirumva” - de voormalige vice-voorzitter van OLUCUME die twee jaar geleden werd vermoord - verwijzen we graag naar een recente film van de mensenrechtenorganisatie Protection International die u vindt op volgende links :  

http://www.youtube.com/watch?v=ay-8aozDVTQ

http://www.youtube.com/watch?v=zBgnZFGIDIE&feature=related