De regels rond het burgerinitiatief zijn aan verbetering toe, ze botsen al een tijdje op praktische problemen. Daarom zijn er op 20 oktober, twee wetsvoorstellen waaraan ik heb meegewerkt, goedgekeurd in het parlement.

“Via petities maken burgers hun ideeën en bezorgdheden kenbaar aan het parlement. Deze modernisering van het systeem kan hen alleen maar aanmoedigen om hun stem nog meer te laten horen. Het zijn zo’n stappen die de kloof tussen burger en politiek helpen te dichten.”

 

De basisvisie blijft dezelfde als voordien. Elke burger vanaf 16 jaar kan een petitie/verzoekschrift indienen. Om gehoord te worden door het parlement, dien je minimaal 25.000 handtekeningen te verzamelen, waarvan tenminste 14.500 mensen gedomicilieerd in het Vlaamse Gewest, 2.500 in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en 8.000 in het Waalse Gewest. Wat een verzoekschrift/petitie precies is en hoe de procedure werkt, vind je hier terug.

 

“Ben je dus van mening dat het pensioenbeleid beter kan of heb je misschien een voorstel rond armoedebestrijding? Dan kan je, je richten tot de overheid en een verzoekschrift indienen. Nu de praktische pijnpunten zijn weggewerkt, hoop ik dat er meer burgers gebruik zullen maken van dit initiatief.”

 

Met deze twee wetsvoorstellen worden twee pijnpunten weggewerkt. Ten eerste zullen op papier verzamelde handtekeningen ook geldig zijn, mits een vermelding van het rijksregisternummer. Voorheen waren petities op papier ongeldig omdat men niet kon nakijken of de handtekeningen uniek waren. Dat kan voortaan dus wel. Ten tweede zullen Belgen die in het buitenland wonen vanaf nu ook hun handtekening kunnen plaatsen op een petitie. Initieel was dit niet mogelijk en konden zij dus niet worden gehoord, wat niet te rechtvaardigen is.

Co-auteurs: Guillaume Defossé // Daniel Senesael // Christophe Bombled // Katja Gabriëls // Kris Verduyckt // Kristof Calvo

Lees hier het wetsvoorstel betreffende de invoering v/e standaardformulier.

Lees hier het wetsvoorstel betreffende de in het buitenland verblijvende Belgen de mogelijkheid te bieden een verzoekschrift in te dienen.