Borgerhout had heel wat wielerhelden

11-09-2011

11-09-2011

Het district Borgerhout blijkt in het verleden heel wat internationale wielerhelden te hebben gehad. Ik ken ze lang niet allemaal bij naam maar mocht toch wel ervaren dat het echte vedetten waren die Borgerhout bovendien stevig op de kaart hebben gezet.

Zondag was ik te gast op de opening van een unieke tentoonstelling in het Boelaarpark, waar nog veertien dagen lang de foto’s staan van al die wilerhelden. Dat ik weer een en ander heb bijgeleerd over de wielersport en in mijn geheugen nu ook de namen van Rik Van Steenbergen, Stan Ockers, Achiel Bruneel, Karel Kaers en zelfs tweevoudig Tourwinnaar Firmin Lambot heb staan, heb ik eigenlijk allemaal te danken aan Pol Sipido.

Deze knappe Borgerhoutenaar, en jeugdvriend van Stan Ockers, knutselde samen met zijn vrienden de tentoonstelling in het park in mekaar.

Hij slaagde er bij de vernissage ook in een aantal van die oud-renners nog op te trommelen. En verhalen, verhalen, verhalen. Zoals bijvoorbeeld de toch wel ontroerende getuigenis van Staf Huyskens – achterneef van onze Deurnese voorzitter Jef Huyskens – die zijn mooiste prijs een Flandria-wasmachine noemde. Waarom? Omdat zijn moeder in de jaren vijftig de was moest doen in een tobbe en de zoon dankzij het wielrennen dus een wasmachine kon veroveren. Districtsschepen Walter Van den Branden zorgde voor de inleiding van de expositie, de kleindochter van Pol Sipido hield een warme presentatie nadien, en ik heb geleerd dat de wielersport vriendschap voor altijd betekent, want die oud-renners vonden mekaar weer op een zeer aandoenlijke manier tijdens de rondgang in het Boelaarpark en het napraten in café Wilson in Borgerhout.