16-02-2015

Recent was er commotie in verband met het bedrijf Poolse Vakman België. Dit bedrijf zou Poolse arbeiders ter beschikking stellen aan Belgische bedrijven zonder daarbij aan de voorwaarden te voldoen om uitzendkrachten ter beschikking te mogen stellen of te voldoen aan de voorwaarden voor een detachering uit het buitenland. Ik stelde hierover enkele vragen aan de Staatssecretaris voor de Bestrijding van de Sociale Fraude in de Commissie Sociale Zaken.

De inspectiediensten hebben de grootste moeite om dergelijke ‘constructies’ aan te pakken. Het oplijsten van alle elementen en het reconstrueren van prestaties en lonen is zeer arbeidsintensief. Daarnaast is men ook afhankelijk van de medewerking van de uitzendende lidstaten, liet de Staatssecretaris weten.

Ik blijf me inzetten voor de bestrijding van sociale dumping en vraag de Staatssecretaris om niet enkel in te zetten op controle en inspectie, maar ook ter dege op te treden indien nodig.

De Regering blijft zich inzetten voor de bestrijding van de sociale dumping. Eind 2014 keurde de regering het ‘actieplan sociale dumping’ goed.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de Staatssecretaris (vanaf p. 10).