Bevel tot terugkeer bij schoolgaande kinderen: prangende situaties

25-04-2016

25-04-2016

Eind februari verschenen er berichten in de media over de uitwijzing van schoolgaande kinderen die hier soms jarenlang verbleven. Zo werd een Kosovaars meisje met Kerstmis samen met haar ouder uitgewezen. De ouders waren bereid om mee te werken aan de terugkeer als hun dochter haar diploma nog kon halen. Er moet zo correct mogelijk worden omgegaan met dergelijke prangende humanitaire situaties. Daarom vroeg ik aan de staatssecretaris of er voor deze jongeren een tijdelijke regeling kan uitgewerkt worden, zodat ze hun opleiding of scholing kunnen voltooien. 

Minderjarige kinderen die deel uitmaken van een gezin, volgen de situatie van de ouders. Bepaalde gezinnen die een eerste bevel om het grondgebied te verlaten hebben gekregen vanaf de paasvakantie kunnen vragen om de geldigheid van het bevel om het grondgebied te verlaten te verlengen tot het einde van het schooljaar.

Het is belangrijk dat de vraag naar wat meer tijd van ouders met schoolgaande jeugd nog eens wordt bekeken, op voorwaarde uiteraard dat ze meewerken aan hun terugkeer. Het beleid mag niet rigide zijn, waarbij men de uitwijzing opschort vanaf de paasvakantie en geen dag eerder.

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de staatssecretaris (p. 33-36).