Beleidsnota's in de Commissie Sociale Zaken

05-12-2014

05-12-2014

Sociale fraude

In de commissie sociale zaken voelde ik Staatssecretaris voor Sociale Fraude Tommelein aan de tand. Elk geval van sociale fraude is er één te veel: het tast de solidariteit aan die wij vurig verdedigen. Sociale fraude, dat gaat zowel over mensen die onterecht uitkeringen krijgen als over werkgevers die constructies opzetten om hun bijdrages niet te moeten betalen en die zo aan oneerlijke concurrentie doen met hun bonafide collega’s. De staatssecretaris zal vooral moeten inzetten op gerichte controles op basis van afwijkingen in de statistieken om de rotte appels eruit te halen.

Om tot succesvolle acties te kunnen komen heb ik de staatssecretaris aangespoord om goed samen te werken met de minister van Werk, Kris Peeters, en de bevoegde Eurocommissaris, Marianne Thyssen. Een goede sociale minimumbescherming voor werknemers in heel Europa zal de voedingsbodem voor sociale dumping met buitenlandse werkkrachten in ons land wegnemen.

Werk

Bij de verdediging van zijn beleidsnota, heb ik aan de minister van Werk, Kris Peeters, laten weten dat overgangsmaatregelen voor de landingsbanen cruciaal zijn voor ons.  We zijn ondertussen ook erg blij dat voor zware beroepen en in het kader van een herstructurering of lange loopbaan deze nog een tijdje mogelijk blijven: vanaf 2015 kunnen ze nog ingaan vanaf 55 jaar om daarna geleidelijk opgetrokken te worden tot 60 jaar. Ook de stelsels van SWT zullen een redelijke overgangsperiode krijgen. Ik heb de minister ook meegegeven dat ik absoluut te vinden ben voor het extra jaar gemotiveerd tijdskrediet dat hij deze legislatuur wil doorvoeren.

Personen met een beperking 

Ik heb aan staatssecretaris Sleurs benadrukt dat ik wil dat er werk van gemaakt wordt om bij de overheid verdere stappen te zetten om het quotum van 3% personen met een beperking in dienst te hebben. We willen meer dan enkel een overheid die haar best doet. Voor mensen met een beperking maakt het een wereld van verschil of ze aan de slag kunnen of niet. De overheid moet daar een voortrekkersrol in spelen.