30-11-2016

Vandaag kwam staatssecretaris voor asiel en migratie zijn beleidsnota toelichten in de commissie Binnenlandse Zaken. Ik vind het bovenal belangrijk dat het regeerakkoord als leidraad wordt genomen. Wij vinden ook dat misbruiken moeten worden aangepakt en terugkeer gestimuleerd. Daar heb ik in het verleden ook meermaals voor gepleit. Ik heb echter wel een aantal bedenkingen bij wat de staatssecretaris in zijn beleidsnota had opgenomen, zoals de toepassing van de Dublinregels op asielzoekers die van Griekenland komen, de verstrenging van de voorwaarden voor gezinsherenigers en de situatie voor de lokale opvanginitiatieven.

De staatssecretaris wil zo snel mogelijk opnieuw de Dublinregels toepassen op Griekenland. Vluchtelingen die via Griekenland doorreizen naar ons land, zouden in dat geval teruggestuurd worden om in Griekenland hun asielaanvraag in te dienen. Ons land werd hiervoor in het verleden al veroordeeld, omdat Griekenland geen menswaardige opvang kon garanderen. Ook vandaag is de opvang in Griekenland nog zwaar ondermaats en de asielproblemen zijn er ook veel groter dan enkele jaren geleden. Het is niet

De verstrenging voor gezinsherenigers, waarbij hun verblijfspapieren gedurende vijf jaar jaarlijks moeten vernieuwd worden, stond evenmin in het regeerakkoord. Net als de verstrenging van de voorwaarden voor opvang in een lokaal opvanginitiatief. Waarom de situatie moeilijker maken dan ze al is, zowel voor de betrokkenen, als voor de gemeenten?

Tot slot vind ik dat we eerst moeten inzetten op vrijwillige terugkeer en opvang in halfopen wooncentra. Uitgewezen gezinnen in gesloten woonunits plaatsen moet een allerlaatste stap zijn.

 

Pers

Lees hier mijn reactie in De Morgen:

http://www.demorgen.be/politiek/francken-krijgt-wind-van-voren-van-cd-v-regeerakkoord-is-geen-vodje-papier-bb952e83/

Lees hier mijn reactie in De Standaard:

De Standaard, 1/12/2016, Christendemocraten tegenwoordig allesbehalve 'Theo-fiel' (c)

Lees hier mijn reactie op De Redactie:

http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/politiek/1.2832050

Herbeluister mijn reactie op Radio 1 vanaf 04:23:

http://radioplus.be/#/radio1/herbeluister/a1853047-8e68-11e3-b45a-00163edf75b7/eaa49e86-b6ed-11e6-bf83-00163edf48dd/

Herbekijk mijn reactie op het VTM nieuws:

http://nieuws.vtm.be/video?aid=216597