28-05-2015

Zelfstandigen die zwaar ziek worden of de diagnose kanker krijgen, komen vaak in schrijnende situaties terecht. Dit kan bijvoorbeeld gaan over financiële problemen en problemen met hun zaak, omdat zij niet enkel geconfronteerd worden met de kosten van hun behandeling, maar ook met de kosten om hun zaak open te houden. Hun kosten blijven doorlopen, maar men kan niet garanderen dat de klanten blijven.

Vandaag wordt de zelfstandige door zijn uitkeringsverzekering gedekt in geval van volledige stopzetting van de beroepsactiviteit wegens ziekte. Deze vergoeding start nu na 27 dagen van arbeidsongeschikheid. De zelfstandige kan deze uitkering deels cumuleren met een inkomen, wanneer men opnieuw en gedeeltelijk begint te werken. Dit geeft de zelfstandige de mogelijkheid om klantenrelaties te onderhouden of zijn of haar bedrijf in stand te houden, vooraleer weer voltijds aan de slag te gaan. Bij elke stap komt er een goedkeuring van een arbeidsgeneesheer aan te pas.

Momenteel bespreken de ziekenfondsen en de zelfstandigenorganisaties mogelijke maatregelen die de mogelijkheden voor een gedeeltelijke hervatting nog zouden kunnen verbeteren.

Het is echter belangrijk voldoende flexibiliteit aan de dag te kunnen leggen. Zelfstandigen die toch in staat zijn om gedeeltelijk aan de slag te blijven, zouden dit ook moeten kunnen. De flexibiliteit is uiteraard niet onbegrensd, maar zou onder strikte voorwaarden opgesteld kunnen worden.

 

Lees hier mijn vraag en het antwoord van de minister (p.15-16).