Andere therapieën moeten ook kansen krijgen

26-11-2014

26-11-2014

In de Commissie Volksgezonheid stelde ik aan minister De Block de vraag of zij bereid was om een proefproject op te starten, waarbij CVS patiënten doorverwezen worden naar cognitieve systeemtherapeuten, zodat een vergelijking tussen effectiviteit van behandelingen kan gemaakt worden, en wanneer de werking van de diagnosecentra en de effectiviteit van de behandeling op individuele basis door cognitieve gedragstherapeuten geëvalueerd zal worden. Op basis van deze uitkomst is het misschien wenselijk om de riziv-overeenkomsten bijvoorbeeld uit te breiden met, of vervangen te worden door andere therapievormen.

Het antwoord van minister De Block is enigszins bemoedigend: ze stelt dat de cvs-problematiek met open vizier bekeken zal worden, en dat de nieuwe overeenkomst momenteel ter discussie staat en op korte termijn geëvalueerd zal worden.  Indien er iets anders overwogen wordt, moet het in elk geval een methode zijn die evidence-based haar werkzaamheid heeft aangetoond. Omdat er te weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar de behandeling van cvs met bijv. de oplossingsgerichte cognitieve systeemtherapie, kan er dus geen proefproject worden opgestart.

Ik ben eveneens van mening dat de resultaten wetenschappelijk aangetoond moeten worden, maar betreur dat men in een vicieuze cirkel belandt. Ik roep de minister op om andere therapievormen een kans te geven  en hoop dat er wetenschappelijke onderzoeken opgestart worden naar de werkzaamheid van andere therapieën.