Vorig jaar zaten duizenden Belgen met een dubbele nationaliteit bij het sluiten van de Belgische grenzen vast in het land waarvan zij ook de nationaliteit bezitten. Dit komt omdat Belgen die ook de nationaliteit bezitten van het land waar zij consulaire bijstand vragen vaak geen aanspraak kunnen maken op deze bijstand. Belgen die bijvoorbeeld ook de Marokaanse of Turkse nationaliteit bezitten, konden niet terugkeren naar België. Belgen met maar één nationaliteit konden dit wel. Door een wijziging van het consulair wetboek, waar ik aan meewerkte, is dit nu definitief verleden tijd.

Vorig jaar in maart werden duizenden landgenoten, vaak hier geboren en getogen, letterlijk gegijzeld door het land dat hen beschouwt als zijn onderdanen. Velen maakten toen met plezier even een reisje naar het land van hun verre grootouders, voor een vakantie of voor een bezoek aan hun zieke grootmoeder. Maar dan slaat het coronavirus toe en sluit België haar grenzen. Op dat moment worden er uiteraard vliegtuigen ingezet om de Belgen die daar vastzitten terug naar huis te vliegen. Maar niet alle Belgen mochten hierop.

Belgen die ook de nationaliteit bezaten van het land waarin ze zich bevonden, konden vaak niet terugkeren naar hun thuis, hun familie en hun vrienden. De oorzaak was dat Belgen die ook de nationaliteit bezitten van het land waar zij consulaire bijstand vragen, geen aanspraak kunnen maken op deze bijstand als de instemming van de lokale autoriteiten vereist is. De lokale autoriteiten geven immers niet altijd toestemming. Dat bleek ook dit najaar, toen duizenden landgenoten vast kwamen te zitten omdat zij de dubbele nationaliteit hadden, zelfs als zij er niet voor gekozen hadden, in landen als Marokko, Burundi, Turkije en Algerije.

Een wetswijziging van het Consulair Wetboek maakt een einde aan die ongeoorloofde discriminatie. Belgen zijn Belgen, er mag dan ook geen onderscheid worden gemaakt tussen Belgen met één nationaliteit of Belgen met eventueel een andere nationaliteit. Alle landgenoten zullen vanaf nu maximaal worden bijgestaan wanneer ze consulaire hulp nodig hebben.

22-01-2021