ACW maakt er een punt van: Inzetten op mensen

26-07-2013

26-07-2013

België engageerde zich om tegen 2020 minsten 73,2 % van de 20- tot 64 jarigen aan het werk te zetten. Om dat doel te halen zijn nog minstens 400 000 extra banen nodig. De kwetsbaarste groep op onze arbeidsmarkt zijn laaggeschoolden met een werkloosheidsgraad van 14 %. Hun kans om uit de werkloosheid te raken ligt 11 procentpunt lager dan voor middengeschoolden.

Onze federale regering nam al maatregelen om het arbeidsmarktaanbod voor laaggeschoolden te stimuleren. Zo houdt de versterking van de werkbonus een verlaging in van de persoonlijke socialezekerheidsbijdragen van werknemers met een laag loon.

Werkgelegenheidsbeleid op Vlaamse maat

Daarnaast werd ingezet op de organisatie van de instapstages, samen met Vlaanderen, die kansen bieden aan laaggeschoolde jongeren om een eerste werkervaring op te doen. Dan sta je immers sterker op de arbeidsmarkt. Dankzij de zesde staatshervorming worden heel wat arbeidsmarktmaatregelen, zoals het doelgroepenbeleid, geregionaliseerd.

Dit is de kans voor Vlaanderen om een werkgelegenheidsbeleid uit te stippelen dat perfect voldoet aan de behoeften van  het gewest. Ik roep Vlaanderen op om in te zetten op de versterkging van de inzetbaarheid van laaggeschoolden op onze arbeidsmarkt. Meer menen aan het werk betekent ook een besparing voor de overheid: minder werkloosheidsuitkeringen en meer bijdragen.

 

ACW Mandataris Nahima Lanjri

Federaal Kamerlid voor CD&V

Districtsraadslid Borgerhout

 

(c) Visie - Vrijdag 26 juli 2013